Din 2006 adultwebcamstars.com aduce informatii despre acest frumos domeniu de activitate numit video chat . Am scris in tot acest timp despre foarte multe aspecte legate de industria webcam , inclusiv aceasta pagina pe care o cititi in acest moment , era adresata performerilor independenti (care lucreaza de acasa).
Am decis sa modificam aceasta pagina , si sa vorbim despre cum sa deschizi un studio , care sunt pasii , care sunt implicatiile . Acest ghid ramane insa perfect valabil si pentru persoanele care doresc sa inceapa aceasta activitate , ca performer independent (de acasa) .

Video Chat de la A la Z


Vom incerca asadar sa raspundem la unele dintre cele mai des intalnite intrebari din randul celor care doresc sa-si inceapa activitatea ca model sau studio webcam .

1 - Locatia si amenajarea acesteia .
In cazul unui webcam studio , locatia poate fi o vila sau o cladire de birouri . In apartamentele de bloc clasice , printre locatari , deschiderea unui studio nu este indicata din foarte multe puncte de vedere :

- nu este deloc OK sa-ti deranjezi vecinii , si oricat de discret vrei sa fi , o vei face ;
- nu este deloc OK pentru angajatii tai pentru ca nu au intimitatea necesara ;
- dar nici nu poti concura cu studiourile vechi , serioase , cu sedii in cladiri individuale .

Daca ai planuri de viitor mari , ia in considerare faptul ca te poti extinde la un anumit punct . Cauta un imobil in care sa iti amenajezi 5 statii de lucru , daca asta este obiectivul tau pentru inceput . Aceasta locatie trebuie sa aibe suficient spatiu, astfel incat sa puteti deschide noi statii de lucru in viitor .
Creati camere individuale pentru fiecare model , astfel incat acestea sa poata beneficia pe deplin de intimitatea de care au nevoie .

Designul camerelor ramane la aprecierea ta personala . De preferat insa sa va folositi imaginatia si originalitatea , sa creati spatii de lucru moderne , varuite sau tapetate elegant , cu mobilier de calitate .
Clasicile canapele de la magazinele de mobila din cartier NU MAI SUNT o solutie . Vremurile acelea sunt demult apuse , concurenta este extrem de puternica , sunt studiouri care angajeaza designeri pentru amenajarile interioare , pentru alegerea culorilor . Am vazut inclusiv cazuri de spatii amenajate in colaborare cu instructori de Yoga , in anumite combinatii de culori care sa-ti dea energie si alte asemenea minuni . Aceasta este concurenta ta ! Trebuie sa te ridici la un anuit nivel inca de la inceput .

In cazul fetelor care doresc sa lucreze de acasa , povestea este aceiasi . Aspectul camerei poate fi unul natural (dormitorul tau) , insa mobilierul ieftin din PAL culoarea "cires" si perdeaua de pe vremea bunicii nu mai pot face minuni . Daca ai un dormitor frumos unde sa-ti desfasori activitatea este foarte bine . In caz contrar , daca vrei sa atingi anumite performante financiare ca model independent , atunci va trebui sa faci mici investitii in acest sens si sa-ti redecorezi camera .

Trebuie sa iei de asemeni in considerare urmatoarele aspecte :
- vecinatatea sa fie una linistita , sigura ;
- in apropiere sa se afle mijloace de transport in comun .2 - Lumina in camerele de lucru

Exista foarte multe metode de a lumina o statie de lucru . Depinde foarte mult de tipul mobilierului ales pentru camera respectiva , daca vorbim despre o canapea sau despre un pat normal .
Specificatiile camerei video sunt de asemeni importante . Sunt camere care necesita o luminozitate mai puternica , altele care necesita o luminozitate mai redusa .
Conteaza si cat de puternice sunt culorile folosite pe fundal .

Lumina trebuie sa accentuieze atat modelul , cat si fundalul acestuia . Este de asemeni important ca performerul sa nu aibe umbre , motiv pentru care lumina trebuie sa vina din mai multe surse si unghiuri .

Una din cele mai populare scheme de lumini , este cea brevetata (sa spunem asa) de directsex.com cu mai bine de 10 ani in urma , si care a fost adoptata de foarte multe studiouri din Romania .
Aceasta schema cuprinde patru surse de iluminare : una pentru fundal , si trei pentru performer . Doua deasupra si una dispusa frontal .

Un alt exemplu recomandat este cel al utilizarii umbrelelor de difuzie sau a softboxurilor .
Lumina reprezinta un aspect extrem de important pentru orice studio sau performer webcam . Vei obtine o calitate video perfecta doar daca folosesti luminile potrivite pentru incaperea de lucru .

Cel mai important sfat pe care ti-l pot da inca de la inceput este urmatorul . Succesul se cladeste pe micile detalii . Setarile de lumina in cazul de fata sunt mici detalii pe care trebuie sa le puneti la punct cu seriozitate .3 - Camera video

Nu utiliza un webcam . Stiu ca exista si webcam-uri scumpe , cu foarte multe optiuni si functii . Aveti incredere in mine , camerele web fac parte din trecut , puteti obtine calitate maxima doar utilizand o camera video . Prezentul si viitorul in acest business sunt in HD .

Nu conectati camera folosind dispozitive externe sau prin USB, in cazul in care camera video are iesire HDMI . Doar conectarea prin HDMI asigura un maximum de calitate de la camera video , si o claritate a imaginei cu care sa puteti face concurenta profesionistilor din domeniu .

Pentru a putea conecta o camera video la PC o sa aveti nevoie de o placa de captura cu intrare HDMI . Desigur o sa aveti nevoie si de un cablu HDMI care sa faca legatura intre placa de captura si camera video .
Va recomand de asemeni camere video cu telecomanda plus dispozitive care sa miste camera spre stanga , spre dreapta , in sus sau in jos (pan - tilt) . Cu telecomanda si dispozitiv pan-tilt puteti controla functiile de zoom si de miscare ale camerei .

Mai jos cateva recomandari de camere video si accesorii .4 - Calculatorul de lucru

Recomandarea mea este sa utilizati computerele desktop . Laptopurile sunt si ele OK insa recomandarea mea ramane desktopul . Argumentele sunt multiple in acest sens .

Un computer cu un procesor i3 este relativ suficient . Depinde foarte mult de ce anume vrei sa faci , pe cate siteuri vrei sa lucrezi simultan , si mai ales care sunt aceste siteuri . Aplicatiile de broadcast ale unor site-uri necesita mai multe resurse si utilizeaza procesorul mai mult , altele mai putin .
Din acest motiv va recomand calculatoarele cu procesoare mai puternice si o capacitate RAM de cel putin 4GB .

Exista foarte multe topicuri si discutii interesante despre configurarea unui calculator pentru video chat in forumul nostru . Utilizati functia de cautare pentru a gasi configuratiile potrivite pentru tine .


5 - Programe utilizate

Fiecare persoana isi configureaza computerul pe parte de software dupa cum doreste : antivirusi , deepfreeze , diverse programe de curatare a PC-ului si asa mai departe .
Discutam acum despre doua programe : sistemul de operare si spliterul .
In ceea ce priveste sistemul de operare , recomandarea mea este Windows 7 . Nu am testat inca Windows 8 pentru a putea face recomandari in acest sens .

Splitterul este un program util daca doriti sa transmiteti imaginea video pe doua sau mai multe siteuri simultan . Practic acest program preia imaginea video de la handycam si o multiplica pentru fiecare site pe care lucrezi in parte . Sau si mai scurt spus , daca doriti sa lucrati pe doua sau mai multe siteuri in acelasi timp , aveti nevoie de un astfel de program .

Unele programe sunt gratuite , insa cele mai bune splitere pot fi utilizate doar contra cost . Recomandarile noastre in acest sens sunt mai jos .

6 - Conexiunea la internet

Conexiunea la internet are doua componente : download si upload . Viteza cu care tragi informatiile de pe internet se numeste viteza de download . Cea cu care transmiti pe internet se numeste viteza de upload . In video chat ceea ce se utilizeaza cel mai mult este viteza de upload .

Click aici pentru a face un test conexiunii tale la internet .
Viteza de upload necesara pentru a putea transmite in conditii optime pe unul pana la patru siteuri de video chat se invarte undeva in jurul la 2MBPS .

Pentru un studio aceasta viteza de upload este necesara pentru fiecare statie de lucru in parte . Asta include si crearea unei retele interne , cu un router de calitate , pentru avansati routarea IP-urilor multiple printr-un server propriu este indicata .


7 - Alte sfaturi utile pentru logistica unui studio

Spatiul in care se va desfasura activitatea poate de asemeni sa dispuna de :
- masuta de machiaj in cazul studiourilor de fete
- un spatiu de relaxare , loc de fumat ,
- toalete curate ,
- amenajarea unui studio foto poate reprezenta un avantaj,


8 - Legalitate si fiscalitate

Activitatea in sine , chiar daca in Romania nu este reglementata concret , se poate desfasura in conditii absolut legale . Ca model independent te poti organiza ca Persoana Fizica Autorizata (PFA) sau ca societate comerciala in cazul studiourilor (SRL) . Respectarea legislatiei in vigoare este de la sine inteleasa , insa in cazul activitatii de webcam , sfatul este sa acordati o atentie sporita urmatoarelor legi sau aspecte :

 • legea drepturilor de autor (8/1996)
 • legea referitoare la combaterea pornografiei (196/2003)

Organizarea legala si fiscala a unui studio de video chat poate sa fie extrem de complexa . Aducem in atentie insa minimul de cerinte pe care un studio trebuie sa le satisfaca pentru a putea functiona in parametrii legali :

 • utilizarea de programe cu licenta (windows , splitere , orice pograme instalate pe calculator)
 • sub nicio forma , indiferent de situatie , nu angajati persoane sub 18 ani !
 • creati contracte de munca legale pentru fiecare angajat

9 - Care sunt metodele de plata ?

Fiecare portal webcam are propriile sale cicluri de plata . Unele platesc saptamanal , altele la doua saptamani , altele odata pe luna . Practic fiecare site impune propriile sale reguli referitoare la perioadele de plata . Detalii in acest sens gasiti in lista site-urilor webcam sau in forumul nostru .

In ceea ce privesc metodele de plata , acestea difera de asemeni de la site la site . Cea mai populara metoda de plata este Payoneer , un card emis sub emblema Mastercard pe care il primiti acasa , si pe care site-urile cu care lucrati va vireaza platile cuvenite . Exista si alte metode similare , cum ar fi de exemplu Paxum .

Alte metode de plata disponibile sunt : transferul bancar si cec bancar .


10 - Cu cat sunt platit(a) pe minut ?

Prima data trebuie sa va explic pe scurt cum functioneaza sistemul . Site-ul de video chate este practic un intermediar de intalniri virtuale (online) intre model si client (membru al site-ului) . Pentru fiecare minut exclusiv , de chat privat , membrul plateste o anumita suma pe minut . Din aceasta suma , site-ul opreste o mare parte din bani pentru a-si acoperi cheltuielile de procesare a platilor , cheltuielile cu servere , personal , promovare si publicitate . Desigur acestea sunt companii care urmaresc si profitul , parte din aceste sume vor ajunge si in conturile lor , asa cum este normal .

Fiecare site in parte acorda asadar comisioane diferite din incasarile generate de un model . Acestea pot varia intre 20 si pana la 60% .

Sa spunem de dragul exemplului ca lucrezi pe un site de chat , ai setat un tarif de 2 dolari pe minut , iar acest site iti acorda un comison de 40% . Matematic , 40% din 2 dolari inseamna 0.80 dolari pe minut , acesta fiind tariful pe care il incasezi tu ca model .


11 - Fiecare site are propriile sale reguli

Fiecare site de video chat are propriile sale reguli ce trebuiesc urmate de fiecare model sau studio colaborator . La modul general nu sunt permise divulgarea datelor de contact sau preluarea de date de contact de la membrii (numele de telefon , adrese de email si asa mai departe) .
De preferat sa cititi cu atentie regulamentul intern al fiecarui site cu care va propuneti sa colaborati .


12 - Pe ce site-uri de webcam sa lucrez ?

De cele mai multe ori , un model sau un studio de video chat lucreaza in paralel cu mai multe siteuri .

Cum alegi pe cate siteuri sa lucrezi in acelasi timp ? In primul rand conteaza cat de mult te ajuta calculatorul si conexiunea la internet , asa cum am aratat mai sus . In al doilea rand conteaza foarte mult la cat de multe siteuri poti acorda atentie in acelasi timp . Instinctual iti vei face conturi pe 1000 de siteuri si vei incerca sa stai online pe toate in acelasi timp . Este o mare gresala daca vei proceda in acest fel .

Cum alegi siteurile pe care sa lucrezi ? Si aici depinde foarte mult de felul tau de a fi ca om (si implicit ca model video chat) . Site-urile de video chat sunt de mai multe feluri : gen MyFreeCams , Chaturbate , Cam4 (etc) unde se face foarte mult show in free chat . Sunt site-uri gen LiveJasmin, xLoveCam , Streamate sau Imlive unde accentu este pus pe show-urile private . Exista de asemeni site-urile nemtesti , belgiene sau olandeze cu privat direct (nu exista free chat deloc) .

Exista de asemeni site-uri tematice , pe diverse nise , cum ar fi de exemplu : femei mature , gay , lesbience , fetish si asa mai departe .

Consulta lista siteurilor de video chat pentru mai multe detalii in acest sens .


13 - Organizarea interna a unui studio de video chat

In foarte multe dintre cazuri , organizarea este cheia . Sunt foarte multe studiouri de video chat care nu au un orar foarte bine definit pentru modelele sale . Acestea vin si pleaca de la munca atunci cand doresc . Exista de asemeni studiouri care nu au un regulament intern foarte bine definit . Exista insa alte studiouri care au un regulament abuziv si impun foarte multe penalizari si amenzi modelelor sale .

Va pot confirma insa ca in cazul unui studio de video chat , diferenta dintre succes si lipsa de performanta este compusa din : organizare si experienta in domeniu .


14 - Diverse sfaturi utile .

Asa cum spuneam si mai sus , ca in orice alt domeniu de activitate , atentia acordata fiecarui mic detaliu poate face diferenta intre a avea succes in mod real si a avea rezultate jenante . Cateva sfaturi utile si detalii spre care sa va indreptati atentia :

 • nu ascultati muzica romaneasca , orientala sau manele . Credeti-ma , membrilor nu le place
 • nu faceti din chatul vostru o discoteca . Pastrati volumul muzicii la un nivel optim
 • utilizati microfonul cat mai mult . Vorbiti cu membrii prin voce si nu prin text
 • ambientul general trebuie sa te reprezinte pe tine ca model video chat .
 • machiajul , accesoriile , imbracamintea , toate sa fie corelate cu personalitatea afisata de tine
 • nu incerca sa copiezi de la altii . Incearca in schimb sa fi cat mai originala in ceea ce faci
 • daca vrei sa ai succes , stai online 30-40 de ore pe saptamana
 • intra online relativ in acelasi interval orar . Daca intri intr-o zi dimineata , intr-o zi noaptea , etc. nu va iesi nimic bun din asta

Clientii sunt pe site-urile de webcam pentru a-si petrece timpul cat mai frumos , cat mai agreabil . Trebuie sa te faci placut(a) , sa transmiti energie pozitiva , sa-i faci sa se simta bine , sa se relaxeze . De aici vine secretul succesului .


15 - Ce sanse de reusita am ?

Raspunsul este simplu : trebuie sa crezi in tine si in proiectul tau , in ideile tale . Daca crezi ca poti reusi , si mai ales daca ai fondurile necesare pentru a face lucrurile (investitiile) asa cum trebuie , atunci GO FOR IT !

Din video chat nu se mai castiga la fel de bine ca in urma cu 5-10 ani . Atunci banii se castigau usor si aproape de oricine . Astazi este mai greu , dar este inca loc pentru oameni seriosi care vor sa castige un ban cinstit .

Parteneriate si publicitate | Contacte
© 2006 - AdultWebcamStars.com , portal informativ despre video chat
Toate drepturile rezervate . Site creat si administrat de Alexiss
Studio videochat Bucuresti | Angajari videochat Galati | VideoChat in Iasi