Legalitate videochat , informatii complete
 • Pentru foarte multi ani s-a obisnuit ca acest domeniu de activitate sa performeze in scheme de evaziune fiscala , acesta fiind principalul motiv al “ilegalitatii” : nedeclararea veniturilor si implicit a taxelor si impozitelor .

  Exista o serie de modalitati prin care poti evita declararea banilor , incasarea lor pe diverse tipuri de carduri sau prin infiintarea de companii offshore , dar acestea nu mai sunt la moda , in special dupa controalele ce au avut loc in 17 Martie 2015 si care au provocat un “cutremur” in industria de videochat din Romania . Atunci , peste 80 de studiouri de videochat au fost vizitate de autoritati , aceste vizite fiind dupa caz , mai mult sau mai putin “prietenoase” (stire in media – click aici) , fiind practic momentul in care majoritatea celor care activeaza in acest domeniu de activitate au inceput sa caute solutii pentru a nu avea astfel de probleme (sau “vizite”) pe viitor .

  De atunci , tot mai multe studiouri incep sa caute metode legale de functionare si transparenta . In cele ce urmeaza vom mentiona cateva aspecte din acest punct de vedere .
  Mentionam de asemeni ca acest articol este orientativ , preferabil sa aprofundati informatia .

  Primul lucru pe care trebuie sa il faci pentru a functiona legal este , desigur , sa infiintezi o companie (SRL) . Sub nicio forma NU RECOMANDAM utilizarea de alte tipuri de organizare (ii , pfa , s.a.m.d.) .

  Sunt foarte multe coduri CAEN valide pentru acest tip de activitate , precum :
  9329 – Alte activitati recreative si distractive
  6110 – Activitati de telecomunicatii prin retele cu cablu
  6311 – Prelucrarea datelor , administrarea paginilor web si activitati conexe
  … si altele

  Din punct de vedere legal / fiscal – o companie din Romania se va confrunta cu urmatoarele doua probleme :
  – modalitatea eficienta de a factura si a incasa banii de la siteurile de videochat ,
  – modalitatea de plata a modelelor (si implicit de scoatere din contabilitate , ca si cheltuieli , a sumelor datorate acestora) .
  Asa cum se vede si din imaginea de mai jos , cele doua tipuri de tranzactii (incasarea banilor , respectiv plata catre modele) trebuiesc tratate separat , si vom face asta in randurile urmatoare .
  legalitate videochat

  Incasarea banilor de la siteuri

  Este ideal sa-ti alegi site-uri care sa ofere posibilitatea de a crea contul de studio pe firma , si de asemeni ca metoda de plata sa ofere transferul bancar (logic , in contul firmei) .
  Logic , vei avea nevoie sa-ti deschizi conturi bancare in valuta / valutele in care vei fi platit (Euro , Dolari).

  Daca firma ta este sub plafonul impus de lege si esti neplatitor de TVA , atunci randurile de mai jos nu au nicio importanta pentru tine . In schimb , daca esti platitor de TVA , emiterea facturii se va face in conformitate cu legile fiscale – cu TVA (inclus) daca firma care te plateste este din afara Uniunii Europene , respectiv fara TVA daca aceasta firma este din UE .

  Pe de alta parte exista posibilitatea facturarii (indiferent de situatie) fara TVA a serviciilor electronice online

  Potrivit art. 125 Cod fiscal, sunt servicii furnizate pe cale electronică: furnizarea şi conceperea de site-uri informatice, mentenanţa la distanţă a programelor şi echipamentelor, furnizarea de programe informatice – software – şi actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte şi de informaţii şi punerea la dispoziţie de baze de date, furnizarea de muzică, de filme şi de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea şi difuzarea de emisiuni şi evenimente politice, culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, de divertisment şi furnizarea de servicii de învăţământ la distanţă. Atunci când furnizorul de servicii şi clientul său comunică prin curier electronic, aceasta nu înseamnă in sine că serviciul furnizat este un serviciu electronic;

  Sursa : http://legestart.ro/tva-pentru-servicii-electronice-prestate/

  A nu se uita ca este obligatoriu sa existe un contract intre studio si site .

  EFECTUAREA PLATILOR CATRE MODELE

  La acest capitol sunt dezbatute trei metode :
  – contract individual de munca (CIM)
  – colaborarea intre doua SRL-uri
  – contracte de cesiune drepturi de autor .

  CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA (CIM)

  Metoda este simpla : vei incheia un contract de munca cu fiecare din modelele tale pe o suma fixa (sa spunem salariul minim pe economie) . Daca un model va avea incasari mai mari decat suma inscrisa in contract , atunci aceste sume se vor declara sub forma de bonusuri (alte venituri) .

  Fiscal :
  – 25.1 % din suma (salariu baza plus bonusuri) se retine la sursa angajatului (modelului)
  – 22.9 % din aceiasi suma este achitata de catre angajator (compania ta)

  Sa exemplificam :
  Sa presupunem ca studioul tau acorda un comision de 50% iar un model (folosit ca exemplu) a incasat 1000 de dolari . In acest caz modelul are de primit 500 de dolari (salariu + bonus) . Din acesti 500 de dolari i se vor opri modelului $125.5 – asadar el va incasa efectiv doar 375 din cei 500 de dolari . Pe de alta parte ai obligatia ca angajator sa platesti la randul tau cei 23.1% adica $115.5 , ramanand in companie $385 .

  In exemplul prezentat mai sus , modelul va incasa efectiv 37.5% din sumele generate .

  In cazul acestor contracte , NU POATE EXISTA un raport de subordonare intre studio si model . In cazul in care autoritatile vor constata ca exista un raport de subordonare , pot cere reancadrarea si recalcularea tuturor veniturilor conform metodelor CIM .

  activitatea independentă a fost redefinită ca fiind orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin 4 dintre următoarele criterii (punctul 4 de la art. 7 alin. 1):
  4.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;
  4.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;
  4.3. riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;
  4.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;
  4.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;
  4.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;
  4.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii.

  Modificările aprobate prin Legea 187/2015 au intrat în vigoare pe 10 iulie 2015.

  Punctele 2.1 şi 2.2 de la art. 7 alin. 1 din Codul fiscal care au fost abrogate prevedeau:
  2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
  a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
  b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
  c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
  d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.
  2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază.

  Sursa : http://codfiscal.net/43610/codul-fiscal-2015-activitatea-independenta-a-fost-redefinita

  Articolul 15 din legea muncii mentioneaza :
  Art. 15. [cauza contractului de muncă]
  Este interzisă, sub sancţiunea nulităţii absolute, încheierea unui contract individual de muncă în scopul prestării unei munci sau a unei activităţi ilicite ori imorale.

  3. Este lovit de nulitate contractul individual de muncă al cărui obiect nu este determinat sau determinabil, cum ar fi, de exemplu, cazul în care contractul nu precizează funcţia .
  7. Nu este posibila constatarea amiabila a nulitatii contractului individual de munca, in conformitate cu dispozitiile art. 57 alin. (6) C. muncii, in cazul prestarii unei activitati imorale sau ilicite.

  Nu exista definitii a activitatilor imorale si oricum , in mod logic , ca bun contribuabil , sunt sanse ZERO ca la un eventual control sa se constate altceva .

  CONTRACT TIP ARTIST INTERPRET CU O PERSOANA FIZICA

  Se semneaza intre firma studioului si model (ca persoana fizica) un contract de cesiune a drepturilor de autor , in vederea realizarii de emisiuni online de divertisment (ca exemplu) .

  In acest caz de lucru , modelului i se va popri la sursa impozitele si contributiile ce ii revin , si acestea sunt : CASS (10.5%) si impozitul pe profit (16%) dintr-o baza de impozitare de 60% din venituri .

  Formula de calcul :
  [(60% – 10.5% CASS) – 16%] + 40%

  Exemplificam :
  Suma datorata modelului : 500 de dolari .
  60% baza de impozitare (din 500) = 300 , iar forfetar (40%) raman 200 de dolari (care nu se iau in calcul la impozite)
  10.5% din 300 = 31.5
  Raman 300 – 31.5 = 268.5 dolari , din care se scade impozitul pe venit (16%) adica 42.96 dolari .
  Ramasi : 225.54 la care se adauga cei 200 de dolari (40%) = modelul incaseaza 425.54 adica procent real de 42.5%

  CONTRACTUL CU O ALTA ENTITATE JURIDICA

  In acest caz , modelul va fi reprezentat de propria companie (SRL) si iti va factura serviciile . De exemplu , daca are de incasat 500 de dolari conform cu exemplele de mai sus , iti va factura (echivalent in RON) si in baza facturii ii vei efectua plata respectiva .

  Recomandarea este ca aceasta entitate juridica sa nu fie PFA ci mai degraba SRL cu un cod CAEN adecvat (similar sau compatibil cu activitatea , exemplu : modeling) .

  In acest caz modelul va achita un impozit de 1 % , fiind practic cea mai convenabila / optima metoda din punct de vedere financiar , insa ATENTIE ! este destul de complicat de retras banii din firma si alte implicatii legale . Este important sa informezi CORECT modelul despre toate aspectele si cheltuielile (va avea nevoie de un contabil de exemplu) .

  Pe calcul , modelul isi va achita 1% din cei $500 (adica $5) insemnanc un comision real de 49.5% din veniturile generate .

  CARE ESTE CEA MAI VIABILA METODA DE LEGALITATE IN VIDEOCHAT ?

  In primul rand trebuie sa raspundem la o alta “provocare” : COMPETITIVITATEA . Sunt inca foarte multe studiouri care risca , nu-si declara veniturile , si ofera procente foarte mari modelelor . Pentru a putea intra in “competitie” cu ofertele acestora , trebuie sa revizuim care este procentul real al unui model pe cele trei calcule prezentate mai sus .

  Daca sa presupunem ca vei oferi ca si studio un procent standard de 50% , modelului ii vor reveni pe REAL (dupa achitarea taxelor si impozitelor) :
  – 37.5 % in cazul contractelor individuale de munca ,
  – 42.5 % in cazul contractelor tip artist-interpret cu o persoana fizica ,
  – 49.5 % in cazul colaborarii SRL – SRL .

  Este de asemeni de mentionat ca si “povara” firmei , in cazul CIM , este de alti aproximativ 23% din venituri .

  Oricare din cele trei variante sunt valide din punct de vedere legal , dar , desigur , trebuiesc acoperite de toate documentele necesare , contracte bine facute , declararea corecta a tuturor sumelor incasate , s.a.m.d.

  Orice vei alege iti uram MULT SUCCES !


 • Scrie un comentariu


  Your email address will not be published.

  Nu exista comentarii momentan